Pénzügyi tanácsadás

Szívesen segítek bármi a témába vágó kérdésében legyen az nyugdíj, befektetés, biztosítás, vagy hitel-ügyintézés !
Keressen fel bizalommal!
Írjon nyugodtan ide a blogomra, az email-címemre vagy hívjon telefonon!

Telefonszámom: 0670/226-3604

E-mail: lendvorszki.norbert@mpk.hu

Skype: landworby My status

Telefonos egyeztetés után személyes találkozó keretében keresünk megoldást problémáira!
A szolgáltatás és megbeszélés teljesen INGYENES!

Fontos információk

2009.11.08. 13:55 Lendvorszki Norbert

Életbiztosítás, az életszínvonal megtartása

Mikor érdemes elindítani egy életbiztosítás?
Mekkora távra kössem meg?
Milyen eseményekre, kockázatokra ideális egy életbiztosítás?
Mennyibe kerül ez nekem?
Kapok ki a szerződés lejártakor pénzt?
Mi az indexálás? Érdemes kihasználnom?
Van hitele, de nem tudja, hogy megfelelő-e a biztosítása mellé?

Ezekre a kérdésekre talál választ cikkemben.

 

Mikor érdemes elindítani egy életbiztosítást?

Minél hamarabb, mert az életbiztosítások ára a kor előre haladtával növekszik, mivel nő a kockázata annak, hogy megbetegszik, lerokkan az ember idősebb korában. Tehát MOST érdemes megkötni.

Mekkora időtávra kössem meg?

Minél hosszabb távra, mivel ha most megköti pl. 20 évre a jelenlegi életkorához tartozó árral megy a biztosítás. Ha 10-10 évre köti meg, akkor drágább lesz összességében, mivel a második 10 éves periódusban drágább tarifához fog tartozni.

Milyen eseményekre, kockázatokra ideális egy életbiztosítás?

-Az egyik legfontosabb és egyben legnagyobb veszély a lerokkanás. Ilyenkor sok-sok évig, akár több évtizeden át a nevetségesen alacsony rokkanyugdíjból kell megélni, ami sok esetben a rezsit sem fedezi. De ha van életbiztosítása, amiben van rokkantsági kockázat, akkor jobb a helyzet. Például 10.000.000 Ft-os rokkantsági szolgáltatással, már méltó körülmények között lehet élni, okosan beosztva a pénzt.

-Magyarországon sajnos népbetegségnek számítanak a szívroham, agyvérzés és különböző rákbetegségek. Ha volt/van családjában olyan személy, aki ezek valamelyikében szenvedett/szenved, fel kell készülni arra az esetre, hogy Önnel is bekövetkezhet. Ilyekor érdemes a biztosításba beletenni a kritikus betegségek kockázatot. Tehát ha megtörténik a baj, annyit fog fizetni a biztosító, amennyi összeget Ön megállapított és rögzítetett a biztosításba.

-A társadalombiztosítási rendszerünk már néhány éve romokban hever, így nem várható el tőle, hogy egészségügyi kiadásainkat minden körülmények között fedezze. Előbb-utóbb egy esetleges műtétet is az embereknek kell megfizetnie. Ez dupla csapás, mivel ha műtétre kerül sor, nem tud dolgozni, nem keres pénzt, és még elő is kell teremteni több 10.000, több 100.000 Ft-ot(némely esetben milliókat) a műtét fedezésére. Ebben az esetben, ha ezt el szeretné kerülni, a biztosításba bele kell építeni a műtéti térítés kockázatot, és annak nagyságától függően fog a biztosító fizetni Önnek műtétek esetén.

-Legismertebb formája a haláleseti szolgáltatás. Tehát ha elhuny a biztosított, akkor a kedvezményezettek (bárki, akit megjelölnek erre az esetre), megkapja az erre az eseményre lejegyzett biztosítási összeget. Ez egy pozitív gesztus a család irányába, hogy a biztosított anyagilag gondoskodik róluk halála után is.

-Továbbá vannak még szolgáltatások: kórházi napi térítés (általában 5 napnál, vagy annál több kórházban tartózkodás esetén fizetnek a biztosítók) stb..

Mennyibe kerül ez nekem?

Nos, mint a cikkem elején jeleztem korfüggő, hogy mennyibe fog ez kerülni. Illetve függ nagymértékben, hogy mely biztosító, mely termékét köti meg saját magára. Én mindig a lehető legolcsóbb, legjobb terméket választom ki ügyfeleimnek, hogy minél jobban járjanak. Ez a munkám. Megtehetem, mivel független vagyok, tehát egyik pénzintézet sem mondhatja meg nekem, hogy mit hozzak el ügyfeleim részére.

Kapok ki a szerződés lejártakor pénzt?

Egy egyszerű kockázati életbiztosításnál nem, de ha teszünk mellé megtakarítást, akkor igen. Például 20 éves időtávnál 7000 Ft kockázati életbiztosításnál(*) és 3000 Ft megtakarításnál várhatóan többet kap ki az ügyfél, mint amennyit befizetett, pedig ezen biztosításoknál nem a megtakarítás a lényeg, hanem, hogy felkészüljön minden váratlan eseményre. A megtakarításokról bővebben írok Befektetések, megtakarítások cikkemben.

Mi az indexálás? Érdemes kihasználnom?

Az indexálás az jelenti, hogy minden év januárjában annyival növekszik a biztosítás díja, amekkora volt az előző évi infláció mértéke. Tehát ha 8% volt az infláció és 10.000 Ft-ot fizetett, akkor januártól 10.800 Ft lesz a biztosítás, de 8%-kal megnő a biztosítások összege is. Tehát ha 10.000.000 Ft volt a rokkantsági kockázat, akkor az 10.800.000 Ft lesz egy esetleges lerokkanás esetén. Tehát a biztosítás ára és a szolgáltatás nagysága arányosan nő. Hogy miért jó ez? Nyilvánvaló, hogy a pénzünk romlik, az értéke csökken évről-évre. Így egy jelenlegi 10.000.000 Ft-os rokkantsági szolgáltatás 15 év múlva kevesebbet fog érni, mint most. Ahhoz, hogy a szolgáltatás mindig értéktartó legyen, érdemes kihasználni az indexálást.

Fontos megemlítenem: van Önnek hitele?

Ha igen, akkor nézze meg, hogy van-e Önre a hitel összegét fedő biztosítás, illetve van-e Önre egyáltalán biztosítás. A hitel örökölhető. Tehát, ha meghal, aki felvette a hitelt, a családja megörökli a hitelt, legrosszabb esetben akár a gyermekei. De ha pl. 5.000.000 Ft-os hiteléhez van olyan biztosítás, amely halál esetén 5.000.000 Ft haláleseti szolgáltatást tartalmaz, nem kerül bajba a családja. Nézzen utána kérem!

Fogalmak:

(*)kockázati életbiztosítás: a biztosító akkor fizet, hogy ha a biztosításban leírt események közül bármelyik bekövetkezik. A végén az ember nem kap vissza pénzt.

megtakarításos életbiztosítás: annyiban tér el az előzőtől, hogy ebben már van megtakarítás is és a végén kikap az ember pénzt.

 

Ha felkeltettem érdeklődését, szívesen válaszolok kérdéseire.

Ha lépni is szeretne, egyeztessünk időpontot ingyenes tanácsadásomra.

 

 

4 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyitanacsadas.blog.hu/api/trackback/id/tr481509024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Táskai 2009.12.01. 12:08:10

Hello,

Valami ajánlást elárulnál így publikusan azzal kapcsolatban, hogy mekkora életbiztosítást érdemes kötni?

Amerikai oldalakon látok egyrészt ökölszabályokat (az éves fizetés 5- illetve 10-szerese) illetve egész konkrét kalkulátor is van, ahol például a megtakarítások, hitelek és a gyerekek számát figyelembe véve adnak tippet (persze amerikai viszonyok mellett).

Van ilyen ajánlás magyar viszonyokra adaptálva?

Kösz!

Lendvorszki Norbert 2009.12.01. 15:51:06

Szia!

Először is köszönöm hozzászólásodat.
Sémát nem lehet ráhúzni a magyar viszonyokra. Eleve, akinek van hitele, kutya kötelessége minimum akkora haláleseti életbiztosítást mellékötni, ami fedezi a hitel összegét, így egy esetleges halálesetnél nem fogja a család megörökölni a hitelt. Függ a havi jövedelemtől is. Aki nettó 70-80.000 Ft-ból él, az nem tud teljes körű életbiztosítást kötni, hanem csak részlegeset. Persze a részleges jobb, mint a semmi. Nézzünk egy olyan példát, akinek nem az anyagiakon múlik egy jó életbiztosítás megkötése. Haláleseti meghatározása egyénfüggő. Ő dönti el, hogy halálakor ki mennyit kapjon. Itt milliós nagyságrendekre gondoljunk. Bármennyire is lövi be ezt a szolgáltatást, ez mindenképpen egy pozitív gesztus a családja felé, illetve afelé, aki ebben az esetben a kedvezményezett. Vagyis halála után is gondoskodik szeretteiről. Én legfontosabbnak a rokkantsági szolgáltatást tartom. Tehát aki lerokkan, az lerokkanása mértékétől és a szolgáltatásban leírt összegtől függően kap pénzt a biztosítótól. Ezt érdemes minél magasabbra tenni.
Vegyünk egy példát. Aki 120.000 Ft nettóból él, az évente 1.440.000 Ft-ot keres. 10 év alatt 14.440.000 Ft-ot. Ha ebből 3 évre elegendő összeget betesz egy jó kamatozású folyószámlára (van ilyen!), tehát 4.320.000 Ft-ot, Ebből 3 évig elél. A többiből elindít akár egy minimál díjas folyamatos díjas megtakarítást (5000-7000 Ft-tól is akár elindítható) és a maradék pénzét ( kb. 10.000.000 Ft-ot) melléteszi eseti díjként (lásd Befektetés, megtakarítás cikkem). Abból 3 év alatt, ha csak évi 9-10%-ot is nő a pénze (pl. tőkevédett alap) 13.310.000 Ft-ja lesz, amiből kivesz 1 év kiadásokhoz szükséges díjat, a többit bennhagyja. Ezt a rendszert lehet csinálni bármeddig, illetve addig ameddig szól a magtakarítás időtartama( 20-25 év is akár). Tehát így bőven elélhet megfelelő életszínvonalon élete végéig, csak kell mellé egy jó befektetés. Összegzésként: 10x arány elegendő, de sokszor kisebb arány is. Remélem szimpatikusabb megoldás, mint a nevetségesen kicsi rokkantnyugdíjra támaszkodni.
Ezen kívül vannak még ezen kockázatok: kritikus betegség (szívroham, rák, agyvérzés-> ha volt bárkinek a családban, akkor érdemes beletenni), műtéti térítés (műtét esetén fizet a biztosító. Érdemes!), kórházi napi térítés (min. 5 napos kórházban tartózkodás után fizet a biztosító) stb. Tehát ezek is egyénfüggők.
Konkrétan nem tértem ki arra, hogy mi van, ha befektetést fizet az illető, hitele van, mert ez benne van a havi jövedelmében. Ha addig tudta azokat fizetni, akkor utána is tudni fogja a rokkantsági szolgáltatásból. Hogy miért tartom fontosnak a rokkantsági szolgáltatást? Halálon kívül mi is történhet egy emberrel? Egészséges marad, aztán nyugdíjas lesz (nyugdíjcélú megtakarítás!), betegeskedik, megműtik, és végül lerokkan.
Remélem tudtam segíteni. Ha van kérdés, csak bátran tedd fel!

Táskai 2009.12.07. 08:46:34

Köszönöm a választ! Jövő év elején, ha kicsit tisztábban látom az anyagi lehetőségeimet, a dolog áráról is elkezdek majd érdeklődni...

Lendvorszki Norbert 2010.01.06. 23:46:39

Rendben. Várom jelentkezésedet!
süti beállítások módosítása